Daniela Grau : Elna 25 de Maig : Deure de memòria històrica: anem-hi tots!Demà a Elna, prestigiosa ciutat ibera abans d'esdevenir capital religiosa del Rosselló fins al segle XVII, tindrà lloc un acte simbòlic molt important, l'únic ara per ara en tota la Catalunya del Nord: s'honorarà la memòria d'alguns dels màrtirs de les múltiples persecucions, saquejos i atrocitats comesos per les armades franceses que cobejaren durant segles les riques i magnifíques terres del Nord de Catalunya, abans d'annexionar-les.

Efectivament a la prestigiosa catedral d'Elna tindrà lloc demà divendres 25 de maig 2007 a les 6.30 del vespre, una missa recordatòria de les víctimes del rei francès Philippe le Hardi. Gràcies a la crònica de Bernat Desclot de la segona meitat del segle XIII titulada "Llibre del rei En Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats" sabem quines exaccions van patir els nostres avantpassats a Elna el 1285.

Tal com es pot llegir a l'entrada del claustre en una làpida - erigida en l'acte d'homenatge 700 anys després, el novembre de 1985, per en J.Vera en nom del partit "Unitat nacionalista " - sabem amb exactitud el que van fer les tropes franceses el 1285 :

"Varen prendre la vila i van matar tots els homes i forçaren totes les dones que hi havia fins i tot sobre l'altar. Els francesos enderrocaren totes les cases, no hi quedà gairebé una pedra sobre l'altra, despullaren les esglèsies i hi calaren foc, i cremaren tota la vila i després la deixaren estar. Partiren d'aquí tots junts amb gran goig i alegria".

Demà Mossèn Oriol homenatjarà els nostres avantpassats martiritzats per les armades franceses en un acte sense precedent al país.

Precisament enguany hi hem de participar per donar constància que coneixem la nostra història, que no acceptem les falsificacions històriques imposades de l'estil " le Roussillon s'est donné à la France", que rebutgem l'occultació oficial -promoguda per l'estat francès i imposada pel Consell General- de les repressions i destruccions fetes pel rei Sol Louis XIV i els seus enginyers militars, en particular en Vauban.

Daniela Grau el 24 maig 2007

Texts de la missa del 25 de maig a Elna

Discurs del 16 de maig 2010

Discurs Elna 15 de Maig 2011

   
Copyright © 2004-2010 Association des Cadres Catalans de Toulouse